view in English

Festival van Vlaanderen

Het schitterende architecturaal erfgoed van Vlaanderen biedt bijzonder veel mogelijkheden als infrastructuur voor muzikale evenementen. Al meer dan vijf decennia lang grijpt het Festival van Vlaanderen dit gegeven aan om jong en oud warm te maken voor klassieke muziek.

Door jonge, Vlaamse kunstenaars te ondersteunen en aan de spits te staan van vernieuwende trends, draagt de organisatie bij tot de culturele uitstraling van Vlaanderen. Acht festivals met internationale uitstraling (in Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Kortrijk, Limburg, Mechelen en Vlaams-Brabant) bouwen op volstrekt eigenzinnige wijze hun eigen activiteiten uit. Met regionale accenten wordt zo het volledige klassieke repertoire van de Middeleeuwen tot heden overspannen, met uitstappen naar traditionele wereldmuziek.

Gebundeld betekent dit een hoogstaand concertaanbod van meer dan 550 voorstellingen en educatieve projecten in meer dan 80 steden en gemeenten: een artistieke, toeristische en economische impuls van formaat. Bezoekers uit binnen- en buitenland kunnen de activiteiten van het Festival van Vlaanderen ontdekken. Het uitzonderlijk rijke aanbod biedt voor elk wat wils!

DIRECTIE COMITÉ

Antwerpen
Bart Demuyt

Brugge
Tomas Bisschop

Brussel
Sophie Detremmerie

Gent
Serge Platel

Kortrijk
Joost Fonteyne

Limburg
Bob Permentier

Mechelen
Veerle Declerck

Vlaams-Brabant
Eddy Frans

Mechelen

20.09 - 05.10.2013
20.04 - 18.05.2014

Mechelen hoort Stemmen

MUSICA DVINA- Festival van Vlaanderen Mechelen/Kempen

website
contact

Limburg

21.06 - 30.06.2014

B-Classic

website
contact
e-zine

Brugge

01.08 - 10.08.2014

Oude Muziek & Brugge, het is al een halve eeuw een boeiend verhaal. Het MAfestival / Festival van Vlaanderen Brugge is een van ‘s werelds meest bekende festivals voor Oude Muziek. Het focust op de historische uitvoeringspraktijk en is een van de voortrekkers in het vernieuwen en uitbreiden van het genre.

Het MAfestival omvat drie pijlers. Enerzijds worden er tien dagen lang kwaliteitsvolle en verrassende concerten Oude Muziek georganiseerd op verschillende locaties in Brugge en het Ommeland. Daarnaast is MAfestival Brugge jaarlijks dé ontmoetingsplaats voor jonge musici die deelnemen aan de Internationale Wedstrijden Musica Antiqua. Ten slotte vindt in de historische setting van het Brugse belfort en zijn hallen ook jaarlijks een expo voor historische instrumenten plaats.

Bovendien worden er ook talloze lezingen, workshops, masterclasses en een muziekvakantie voor kinderen georganiseerd.

De ongedwongen ontmoeting tussen artiesten, juryleden, journalisten, collega’s en festivalbezoekers maken van MAfestival ieder jaar opnieuw een unieke belevenis.

website
contact
e-zine

Brussel

06.03 - 21.03.2015
09.03 - 24.03.2016

KlaraFestival

The European Galas

Shanti! Shanti!

Jouw Sleutel

website
contact
e-zine

Antwerpen

19.08 - 30.08.2015
04.10 - 22.04.2016

Laus Polyphoniae

inPRIMETIME

Seizoensconcerten AMUZ (sept – apr)

website website
contact contact
e-zine e-zine

Gent

12.09 - 27.09.2015

Gent Festival van Vlaanderen

Festival van (Oost-)Vlaanderen

OdeGand

OdeGand by Night

The Flanders Informal Summit in Ghent

website website
contact contact
e-zine e-zine

Festival 20/21

21.09 - 28.10.2015

Het Festival van Vlaanderen Vlaams-Brabant heeft een nieuwe naam: ‘Festival 20/21’. Deze naam drukt uit dat het festival een unieke focus blijft leggen op de schitterende muziek van de 20e en 21e eeuw, in al haar rijkdom en veelzijdigheid. Novecento (20e eeuw) en Transit (21e eeuw) beschouwen het als hun kerntaak om deze muziek nog bekender en geliefder te maken bij een breed publiek. Ze willen die onuitputtelijke muzikale goudmijnen, waarvan de inhoud voor velen nog té onzichtbaar is, blijvend ontginnen.

website website
contact contact
e-zine

Kortrijk

14.04 - 01.05.2016

Festival van Vlaanderen Kortrijk

Classic with a Twist

Klinkende Stad

website website
contact contact
e-zine e-zine